Contract getekend

Gepubliceerd op 10 oktober 2020 om 13:54

Op 4 oktober heb ik het contract getekend voor de uitgave van mijn boek. Ik voel mij blij en trots. Van de bibliotheek in Zoetermeer het aanbod gekregen een lezing te komen houden. Van tientallen mensen al gehoord dat zij het boek graag willen kopen.

Ik heb bedacht dat mijn boek geen commercieel project moet zijn. Mijn doel is dat het boek wordt gelezen zodat mijn personages zullen blijven voortbestaan in veler herinnering.

Wat zou het mooi zijn als ik van de opbrengst voor een aantal van mijn personages ‘Struikelstenen’ kan aanschaffen.

 

Wat is een Struikelsteen?

De naam Struikelsteen is de Nederlandse vertaling van het Duitse woord Stolperstein. 

De stenen hebben een afmeting van 10 x 10 cm. Het is een keisteentje dat aan de bovenkant is bedekt met een dun messing plaatje. In dit plaatje zijn de gegevens geprint van het slachtoffer, zoals naam, geboortejaar, datum van wegvoering, datum van overlijden, de naam van het kamp waar het slachtoffer is overleden of de plaats waar het slachtoffer gefusilleerd is. 
Met bovenin de toevoeging: Hier woonde.

De stenen liggen vlak in de straat of trottoir maar zullen opvallen door hun kleur en de lichtweerkaatsing. De aandacht van de voorbijganger zal er door getrokken worden en deze zal uitgenodigd worden om stil te staan en de informatie op de struikelstenen te lezen. De voorbijganger moet door de knieën en het hoofd buigen. Hij buigt op deze manier als het ware voor het slachtoffer. 
Het struikelen is dus niet letterlijk struikelen, het struikelen is hier symbolisch bedoeld. Het is de bedoeling dat op deze wijze de geschiedenis van de weggevoerde en vermoorde slachtoffers gelezen kan worden. Immers: "Een mens is pas vergeten als zijn naam is vergeten"

Hoe mooi is het om als schrijver, maar straks ook als lezer, te kunnen bijdragen aan een blijvende herinnering aan mensen die hierdoor niet vergeten zullen worden.

Wil jij straks op de hoogte gehouden worden van de verschijningsdatum van mijn boek?

Reageer nu dan vast en plaats je reactie onder deze blog.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Yvonne carels
4 jaar geleden

Zo nieuwsgierig! Bijzonder de struikelstenen.

Carla van der Kraan
4 jaar geleden

Wat fijn dat jie boek bijna af is. Ik zie uit naar de publicatie!!

Hanneke Renner-Kuipéri
4 jaar geleden

Zie ernaar uit.